piektdiena, 2013. gada 18. janvāris

Metodes panikas apturēšanā no grāmatas "How to Stop Anxiety & Panic Attacks"

Geert Verschaeve ir puisis no Beļģijas, kas sarakstījis grāmatu par to, kā tikt vaļā no trauksmes/panikas lēkmēm/visdažādākajām fobijām, balstoties no savas pieredzes. Viņš ir izstrādājis arī 14 nedēļu garu video programmu, ko var nopirkt viņa mājaslapā http://www.ilovepanicattacks.com/
Es nesen nopirku un izlasīju viņa sarakstīto grāmatu "How to Stop Anxiety and Panic Attacks" , un šīs ir galvenās metodes panikas apturēšanā.
1. Drauga metode. Kad nākamreiz izjutīsi kādu nelāgu domu vai sliktu sajūtu, un pēc iepriekšējās pieredzes jūti, ka tuvojas panikas lēkme - iedomājies, ka pie Tevis ir atnācis labākais draugs. Viņš Tev sāk aprakstīt sajūtas, kuras šobrīd izjūti Tu, un lūdz, lai Tu viņam palīdzi nomierināties. Pats par sevi saprotams, Tu teiksi, ka tās ir tikai nenozīmīgas sajūtas, kas nekādā gadījumā nav bīstamas, un drīz pāries, nevis "Nezinu gan, manuprāt, Tu nekad netiksi ārā no šī stāvokļa", vai arī ,"ar Tevi atgadīsies kaut kas briesmīgs." Tu to neteiksi, jo tā vienkārši nav taisnība.
Šai metodei ir nepieciešama neliela sagatavošanās. Nākamajā reizē, pēc tam, kad būsi izjutis panikas lēkmi, paņem lapu un pieraksti visu, ko tobrīd izjuti un domas, kuras domāji. Tas ir nepieciešams tādēļ, ka stresa situācijā iztēle var nestrādāt, un Tu nevarēsi iedomāties, ko Tu stāstītu draugam. Kad esi uzrakstījis, izveido un iegaumē iekšējo dialogu - ko Tu atbildētu draugam, kad viņš nāk pie Tevis un stāsta savus simptomus. Pielieto to nākamajā reizē, kad izjūti paniku.
Iespējams, Tu vēlēsies teikt "šoreiz viss ir pavisam citādākas, sajūtas un domas ir citādākas", bet patiesībā tā nemaz nebūs.
2. Cunami metode. Iedomājies, ka peldi okeānā. Tu esi diezgan tālu no krasta, un pēkšņi krasi mainās laika apstākļi. Tev pretī nāk milzīgs 20 pēdas augsts cunami vilnis. Tu nezini, ko darīt tāpēc Tev sākas panikas lēkme. Tu centies peldēt prom, cik ātri vien vari, bet vilnis vienalga Tevi noķer, līdz ar straumi uzceļ līdz tā augstākajam punktam un pēc tam parauj zem ūdens. 45 sekundes vēlāk Tu esi atkal starp parastiem viļņiem, bet Tavas rokas ir tik nogurušas, ka Tu vairs nevari aizpeldēt līdz krastam.
Tomēr tā visam nav jābeidzas.
Iedomājies, ka peldi okeānā, un cunami vilnis nāk Tev pretī.  Tu sev saki "Oho, tas nu gan ir vilnis. Kaut man līdzi būtu kamera. Tas izskatītos labi uz mana datora desktopa." Tajā brīdī Tu saproti, ka nav izejas, lai ko Tu arī darītu, vilnis Tevi uzraus līdz tā augstākajam punktam un vēlāk pasviedīs zem ūdens. Lai nu tā būtu. Tu izvēlies to pieņemt un palikt mierīgs. 45 sekundes vēlāk Tu atkal nonāc starp parastiem viļņiem, un piepildi plaušas ar tīru gaisu. Tu nepiedzīvoji panikas lēkmi, varbūt nelielu trauksmi, tāpēc Tev vēl aizvien ir pietiekoši daudz enerģijas, lai aizpeldētu uz krastu.
Šādi var apturēt panikas lēkmi. Jo vairāk Tu tai pretosies, jo vairāk enerģijas patērēsi - jo vairāk nokausēsi nervu sistēmu, jo lielāka iespēja, ka Tevi atkal piemeklēs panika. Tātad risinājums ir nepretoties tai.



Šajā video viņš stāsta, kā pārtraukt "sniega bumbas" efektu (simptoms-satraukums par sajūtu-spēcīgāki simptomi utt.), kas izraisa panikas lēkmes.

Viņa Youtube kanālā ir vēl noderīgi video - http://www.youtube.com/user/ilovepanicattacks

Grāmatā ir vēl daudz labu padomu, diemžēl es tos visus šeit nevaru publicēt. Drīzumā es uzrakstīšu par produktiem un pārtikas piedevām, kurus nedrīkstētu lietot cilvēki ar paaugstinātu stresa līmeni - tā ir viena no nodaļām šajā grāmatā.

2 komentāri:

  1. Super! Šitas ir riktīgi labs. Tā tik turpināt! :) (Džinnija)

    AtbildētDzēst