otrdiena, 2014. gada 11. marts

Obsessive thoughts/ uzmācīgas domas

Nesen mana draudzene palūdza, lai atrodu kādu informāciju par uzmācīgām domām. Viņai arī ir VD, un viņa uzskatīja, ka nelāgās domas varētu būt agrīna šizofrēnijas pazīme. Sakopoju informāciju, kas man likās interesanta un aizsūtīju viņai uz e-pastu cerībā ar faktiem nomierināt viņu un atgādināt, ka nelāgas, uzmācīgas domas ir viens no trauksmes simptomiem. Fragmentus no e-pasta ielikšu te un ceru, ka vēl kādam tas varētu palīdzēt :)

Sākumā man šķita, ka šīs domas varētu būt OCD (obsesīvi kompulsīvi traucējumi), tāpēc es sameklēju aprakstu (pēc Čārlza Lindena - trauksme ir OCD pamatā, tātad, tas ir tikai kārtējais no trauksmes blakusefektiem).

"Obsesīvi kompulsīvie traucējumi ir trauksmes traucējumi ar uzmācīgām domām, kas rada neērtumu, bažas, bailes un uztraukumu. Tajos indivīds veic atkārtotus uzvedības moduļus (apmātību un piespiedu uzvedību), lai mazinātu šo trauksmi. Obsesīvo kompulsīvo traucējumu simptomi izpaužas kā atkārtota un rūpīga roku mazgāšana, apkārtējās vides tīrīšana un kārtošana, atkārtota dažādu priekšmetu (piemēram, aiztaisītu durvju) pārbaudīšana, apsēstība ar seksuālām, vardarbīgām vai reliģiskām domām, izvairīšanās no atsevišķiem skaitļiem un, piemēram, kādas darbības noteiktu reižu izpildīšana pirms aiziešanas gulēt. Šie simptomi var izsaukt atsvešināšanos un bieži ir arī laiku nevajadzīgi patērējoši, tā darbību veicējam vairo emocionālu stresu un bēdas. Rīcībai, ko veic indivīds ar obsesīvi kompulsīvajiem traucējumiem, no malas ir paranoiska un dažkārt arī psihotiska. Viņš gan spēj apzināties to, ka viņa rīcība ir iracionāla, tomēr tas neaptur to no šīs rīcības veikšanas. (NO VIKIPĒDIJAS) (šis gan nav neitrāli)"

"Tā ir sava veida neiroze, par to ir arī atsevišķs video Lindenam, kuru es centīšos Tev dabūt. Tā NAV garīga slimība vai garīgi traucējumi, kā tas bija rakstīts Vikipēdijā tajā daļā, kuru Tev neiekopēju. Galu galā, trauksmi un panikas lēkmes arī mēdz saukt par garīgiem traucējumiem, nu pie tās grupas var būt pieder :) Šis viss rodas no trauksmes, tāpat kā fobijas rodas no trauksmes." (Čārlza Lindena materiālos bija rakstīts arī tas, ka fobijas arī rodas trauksmes pamatā).

Un tiešām, arī VD bieži sauc par garīgu slimību, lai gan tā nemaz nav un daudziem šis nosaukums izraisa nelabumu, tāpēc vajadzētu atcerēties, ka trauksme ir nevis slimība, bet gan "traucējums", to es kaut kur lasīju un pilnībā tam piekrītu :) Parasti visas kaites ar kurām apmeklē psihoterapeitu vai psihiatru "met vienā katlā", lai gan trauksmi nekādā gadījumā nevar pielīdzināt, piemēram, garīgai atpalicībai vai šizofrēnijai.

"Obsesīvi kompulsīvus traucējumus raksturo uzmācīgas domas, kas izpaužas pacienta vēlmēm pretējā darbībā. Obsesīvas domas ir idejas, iedomas vai impulsi, kas atkal un atkal nāk prātā stereotipiskā veidā. Domas parasti ir mokošas, tomēr daži tās atzīst par paša radītām. Kompulsīvās darbības vai rituāli atkal un atkal stereotipiski atkārtojas; tas it kā pasargā no kāda objektīvi mazticama atgadījuma, kas biedē un, pēc pacienta domām, varētu kaitēt. Pacienti parasti izjūt trauksmi, paši atzīst, ka šādas darbības ir nevajadzīgas, neproduktīvas, un viņi atkārtoti mēģina tām pretoties." (šis, ja nemaldos ir no iaptieka.lv)

Tālāk:

"Tagad, meklējot par uzmācīgām domām (tā es varu noformulēt to, ko Tu man stāstīji), izdomāju meklēt ārzemju lapās, izrādās uzmācīgas domas = obsessive thoughts. Kaut kas līdzīgs tam, ko iepriekš rakstīju.
Pašā pirmajā lapā - obsessive thoughts - a common anxiety simptom (tas, ko mēs jau domājām - trauksmes blakne/simptoms)"

"Te neliels paskaidrojums angļu val. "Persistent and negative thoughts are one of the most common signs of an anxiety disorder. Anxiety makes it nearly impossible to stop focusing on things that you don't want to focus on. These thoughts are rarely positive, often related to either your fears or your emotions, and in many cases the existence of the thought causes further anxiety and often leads to more obsessions."

Šis Tev patiks:"Obsessive thoughts are the hallmark of obsessive compulsive disorder, but there are types of "obsessive" thoughts that are present in a variety of anxiety disorders that won't necessarily cause a diagnosis of OCD." Tātad, OCD Tev nav :)"


Tā nu mēs nonācām pie secinājuma, ka tikai uzmācīgas domas vienas pašas nav OCD pazīme. Pēdējā piebilde manā e-pastā:

"Neveicot plašāku izpēti (pagaidām), varam secināt, ka šīs domas ir pavisam normālas, trauksmes izraisītas, pat tad, ja trauksme uz to brīdi nav fiziski jūtama :) Tāpat kā par reibstošu galvu/sirds ritma paātrināšanos/drebēšanu mēs vairs nesatraucamies, jo zinām, ka tas viss ir no trauksmes, arī par šo nekādā gadījumā nevajadzētu satraukties, bet uztvert kā trauksmes kārtējo veidu, kā mēģināt mūs nobiedēt :)"

Tā, lūk!

P.S. Starp citu, šeit ir interesanti par zālēm (angļu valodā):  http://www.anxieties.com/152/med-intro#.Uxc224VFoap


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru